Yleisimmät pelityypit sekä lajin ympärivuotinen tarjonta Suomessa

Paintballin pelityyleistä on useita eri variaatioita. Lajin ehdottomasti yleisimmät pelityypit ovat lipunryöstö sekä peruspelinäkin tunnettu pelaamineen viimeiseen mieheen. Ensimmäisessä pelityypissä on kiteytettynä kyse saada eliminoitua kaikki vastapuolen pelaajat. Viimeiseen mieheen pelityypissä pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen. Joukkueet lähtevät peliin vastakkaisilta puolilta pelialuetta, jonka jälkeen he yrittävät eliminoida kaikki vastapuolen pelaajat. Huomion arvoista pelissä on myös se, että vain osuma josta jää väriläiskä lasketaan osumaksi, jos värikuula ei hajoa saa pelaaja jatkaa peliä normaalisti.

okcsnowdayToinen tyypillinen pelityyli eli Lipun ryöstö on säännöiltään pääpiirteittäin samankaltainen sillä erotuksella että pelin keskellä tai joukkueiden lähtöpaikoissa liput. Pelin tarkoitus päätylipussa on siis joko eliminoida kaikki vastustajan pelaajat tai vaihtoehtoisesti hakea vastustajan lippu ja tuoda se omaan tukikohtaan ennen kuin vastustaja ehtii tekemään saman. Keskilipussa lippu pitää hakea kentän keskeltä ja viedä vihollisjoukkueen päätyyn. Nämä oli kahden yleisimmän pelityypin pelinkulku. Säännöistä ja pelityypeistä löytyy useita eri muunnelmia. Pelin täsmällisemmät säännöt voi jokainen kuitenkin sopia oman porukan kanssa.

Lajia voi nykyisin harrastaa ympärivuotisesti usealla eri paikkakunnalla. Pelikenttien koko- ja varustevuokraamoiden taso vaihtelee paikkakunnittain. Pohjoisin pelikenttä löytyy Rovaniemeltä, sitä etelämpänä kenttiä kaikista suurista kaupungeista sekä muutamasta pienemmästä. Toiset pelikentistä on myös hyvin soveltuvia esimerkiksi aloittelijoille, polttariporukalle tai yritystapahtuman asiakkaille. Kannattaa siis ehdottomasti tutustua oman tai lähipaikkakuntasi värikuulapelin tarjontaan sekä tarjoajiin.

Paintballia voi pelata Suomessa myös talvisaikaan, tosin mikäli mielessä on pelaaminen ulkona, kannattaa muutama asia ottaa huomioon. Talvisaikaan kannattaa pelipäivä suunnitella hyvin etukäteen, lisäksi kylmyys tulee huomioida myös oikeanlaisella varustautumisella. Optimaalinen talvikeli on auringonpaiste sekä muutaman asteen pakkanen. Muita huomioitavia asioita talvipeleissä on lämmin pukeutuminen ja pelipaikan valinta. Pelipaikkaa valitessa kannattaa huomioida maasto, sillä erityisesti kallioiset paikat saattavat olla hyvinkin liukkaita. Varusteiden osalta kannattaa panostaa nimenomaan talvikuuliin, jotka on suunniteltu erityisesti kylmiin olosuhteisiin. Talvipeleissä varusteita kannattaa olla varalla mukana useampi kappale, koska vikoja ja ongelmia varusteisiin tulee kylmällä ilmalla helpommin. Tällöin aikaa jää enemmän peliin, kun peliaikaa ei tarvitse käyttää varusteiden korjailuun. Ulkoilman voi aina vaihtaa sisäpeliin, mikä onkin talvella suositumpi vaihtoehto.