Värikuulapelin synty sekä lajin historiaa

Paintball eli värikuulapeli sai alkunsa 1970-luvulla, jolloin kehitettiin ensimmäiset värikuulamerkkaimet. Värikuulamerkkain eli merkkain on värikuulasodassa käytettävä ase. Alun perin merkkain oli suunniteltu käytettäväksi maa- ja metsätalouteen, kuten metsureiden ja karjankasvattajien avuksi puiden ja eläinten merkkaamiseen. Tuolloin esimerkiksi maalit eivät olleet vesiliukoisia eikä muutenkaan tarkoitettu harrastekäyttöön. Karjankasvattajat kuitenkin keksivät käyttää merkkaimia leikkimielisesti toisiaan vastaan ja näin värikuulasota sai alkunsa. James Halen oli ensimmäinen, jonka suunnittelemaa sekä kehittämää asetta käytettiin paintballissa.

pc-62919-11446316325Vuosikymmenystä myöhemmin 1981 syntyi ensimmäinen paintball-peli. Tämä sai alkunsa kun pelin kehittäjä kolmikko Hayes Noel, Charles Gaines sekä George Butler ideoivat, miten pystyttäisiin näyttämään kenellä on paras hiiviskely- ja paineensietokyky taistelutilanteessa. He halusivat myös mitata ketä omaisi kyseisessä tiukassa tilanteessa tarvittavan kylmähermoisuuden sekä toimimiskyvyn.

Kolmikosta Butler lukiessaan maatalouslehteä näki mainoksen Nelspot 007 merkkisestä merkkaimesta, joka toimisi pelitilanteessa käytettävänä aseena. Näin ollen Noel, Gaines ja Butler oivalsi, että erilaisten ihmisten selviytymiskykyä voidaan mitata käyttäen apuvälineenä merkkaimia.

Suomeen värikuulasota rantautui 1980-luvun puolessa välissä, jolloin ensimmäisiä merkkaimia tuotiin ulkomailta Suomeen. Ensimmäiset Suomeen saapuneet merkkaimet olivat 12 gramman hiilidioksidikapseleilla toimivia aseita.

Pelin kehittäjä kehotettiin aikoinaan hakemaan patenttia kehittämälleen pelille, mutta kehittäjät päättivät olla patentoimatta peliä. Lakimiesten neuvoista piittaamatta pelinkehittäjät pitivät parempana omistaa pienen palan isosta kakusta kuin ison palan pienestä kakusta. On myös todennäköistä, että päätös pelin patentoimatta jättämisestä on yksi syy miksi peli on kasvanut nopeasti sekä levittäytynyt hyvin laajalle.

Suomessa ensimmäinen lajin kilpailumuotoinen peli pelattiin Imatralla. Tuolloin pelatusta pelistä käytettiin nimitystä Survival Game. Peliin osallistui useita joukkueita ympäri Suomea. Yhteen joukkueeseen kuului 15 henkilöä. Turnauksen voittaja oli Jyväskylän joukkue, joka voitti lopputurnauksessa Helsingin joukkueen. Lajin ensimmäinen suomenmestaruus ratkottiin vuonna 1990 Vääksyssä 10-henkisin joukkuein. Turnauksen voitti joukkue nimeltään Splatfighters ollen lajin ensimmäinen suomenmestari.

Laji on kehittynyt hurjasti sen alku ajoista, jolloin peliympäristönä toimi metsä. Alkuaikojen kisaympäristönä käytettiin myös metsää. Nykyaikainen kilpabaintball poikkeaakin hyvin voimakkaasti metsäpeleistä. Turnausmuotoinen pelaaminen on kehittynyt vuosien saatossa niin valtavasti, joten nykyisin voidaankin jo puhua värikuulasodasta urheilulajina.