Paintballissa on suuren maailman meininkiä

Paintballia pelataan ympäri maailman ja lajin suosio on jo ohittanut lumilautailun, sillä värikuulapeliä harrastaa yli 15 miljoonaa ihmistä 110 maassa. Suurin osa kilpaharrastajista tulee kuitenkin sen kehittäjämaasta Yhdysvalloista. Värikuulapeliä pelataan aktiivisesti Amerikan mantereen lisäksi myös niin Euroopassa, Aasiassa, Autraliassa kuin Afrikassakin. Jokaisella mantereella järjestetään lajin kilpaharrastajien kesken cup mestaruus otteluita, jonka lisäksi vuosittain järjestetään maailman mestaruusotteluita.

mwl-43Suurin yksittäinen vuotuinen maailman laajuinen turnaus on World Cup, johon osallistuu vuosittain muutamia satoja joukkueita ympäri maailman. Nykyisin World Cup- turnauksen järjestää NXL eli National X-Ball Leage edellisen järjestäjän PSP kaaduttua keväällä 2015. Euroopan johtava sarja on Millennium Series, joka järjestää vuoden aikana useita eri turnauksia muun muassa Mediterranean Cupin. Eurooppalaisissa turnauksissa on viime vuosina pärjännyt Venäjä sekä Ranska.

Lajin maailman laajuisissa kisoissa yritetään noudattaa yhteisiä pelisääntöjä, joita toivottaisiin sovellettavan myös maakohtaisissa peleissä. Mitään yhteistä sääntökirjaa ei kuitenkaan ole vielä olemassa lajien järjestöjen ponnisteluista huolimatta. Kotimaassa kisapuolella on liiton sarjoissa ollut tapana soveltaa suunnilleen kansainvälisten sarjojen sääntöjä, koska se osaltaan helpottaa joukkueiden osallistumista ulkomaisiin sarjoihin. Kansainvälisten sääntöjen on katsottu myös tarjoavan valmiita kenttäpohjia käytettäväksi omissa turnauksissa. Yhteisiä kansainvälisiä sääntöjä on yritetty kehittää NXL:n sekä Millenium Seriesin toimesta. Vuosittain World Paintball Organization (WPBO) julkaisee alkavan kauden pelisäännöt. WPBO toimii yhteistyössä maailman suurimpien liigojen kanssa. Organisaation tavoitteena on yhtenäistää paintball urheilulajina sekä viedä laji muiden tunnettujen urheilulajien joukkoon. Unelmana on saada Paintball mukaan olympialaisiin.

Uusin sääntömullistus koskee pelissä käytettävien kuulien määrää. M500-sääntö tulee rajoittamaan pelaajan yhteen pisteeseen mukanaan tuomien kuulien määrän reiluun 500 kappaleeseen. Kentällä pelaajat saavat antaa bulkkeja toisilleen ennen pisteiden alkua, joten pientä helpotusta suojaa ampuvien takamiesten tilanteeseen voi sillä lailla tehdä, mutta esimerkiksi kuulien poimiminen maasta on säännöissä kielletty. Uusi sääntö otettu kahtalaisesti vastaan pelaajien keskuudessa. Säännön taustalla on kultaisia ajatuksia, sillä sääntömuutosta on perusteltu kustannusten tiputtamisella. 2016 sääntö ei vielä ollut mukana WPBO:n sääntökirjassa, mutta sääntö on otettu käyttöön esimerkiksi Euroopassa Millenium Seriesissä sekä Suomen kaikissa liigasarjoissa.