Paintball lajista yleisesti sekä sen ikäsuositukset

Paintball eli värikuulapeli on urheilulaji. Paintball tunnetaan myös nimellä värikuulasota tai ”splättis”, vaikka lajin vannoutuneet harrastajat eivät pidä näitä kahta sanontaa kuvaamaan laisinkaan pelin ideologiaa. Värikuulapelissä käytetään merkkainta, jolla ammutaan värikuulia eli aseessa käytettäviä ammuksia. Pelin tarkoituksena on eliminoida vastustajat pelistä merkkaamalla heidät värikuulan osumalla.

02230001Paintball-pelit voidaan karkeasti jakaa kahteen eri kategoriaan. Nimittäin super-air kentillä pelattavaan turnausmuotoiseen peliin nimeltä speedball sekä metsäkentällä pelattavaan woodsball-peliin. Pelimuotoisten värikuulapelien lisäksi paintballissa on useita erilaisia juonellisia skenaariopelejä. Erilaisina skenaariopeleinä tunnetaan muun muassa erityyppisiä lipunryöstöpelejä. On olemassa myös erimuotoisia turnauksia. Sama idea toimii kuitenkin pelimuodosta tai -tyypistä riippumatta, nimittäin jokaisessa pelimuodossa pelaajan on juostava sekä väisteltävä pysyäkseen mahdollisimman kauan merkkaamattomana. Pelaajaan tulee samalla suorittaa pelissä asetettua tavoitetta tai merkitä vastustajan pelaajat.

Laji sopii sekä naisille että miehille ja paintballia pelaa kaikenikäiset ihmiset. On kuitenkin hyvä huomioida, että lajissa pitää noudattaa niin lakisääteisiä asioita kuin muita asettuja ohjeellisia ikärajasääntöjä. Ikärajat ovat olemassa mm. osumasta aiheutuvan mahdollisen kivun vuoksi. Useimmat pelien järjestävät pitävät peruspeleihinsä 12 ikävuoden suositusikää. Usein pelien järjestäjät eivät myöskään päästä alle 15-vuotiaita pelaamaan ilman huoltajan läsnäoloa. Huoltajan ei kuitenkaan tarvitse olla virallinen huoltaja vaan esimerkiksi kouluryhmissä opettaja kelpaa. Sisäpelihalleissa on nähty myös alle 12-vuotiaita, sillä esimerkiksi syntymämäjuhlia järjestetään paintball-sisähalleissa. Kuitenkin hyvin nuorille pelaajille suositellaan käytettävän ylimääräisiä varusteita, kuten rintapanssaria, jonka lisäksi heitä ohjeistetaan käyttämään kevyempiä jousitoimisia ja pienemmällä kaliiperilla ja iskuenergialla olevia Splatmaster-aseita.

Mikäli ikärajat huomioidaan asianmukaisesti, laji sopii ikään tai sukupuoleen katsomatta kaikille. Paintballissa pärjää hyvin kevyempi rakenteinenkin, sillä fyysinen voima ja koko eivät ole tärkeitä. Peleissä paremmuus ratkaistaan taktikoinnilla ja nopealla päättelykyvyllä. Näin ollen fyysisten ominaisuuksien sijaan keskiöön nousee kyky tehdä oikeita päätöksiä nopeasti, mikä on pelissä menestymisen olennainen edellytys. Nopean päätäntäkyvyn lisäksi pelissä korostuvat tiimityöskentely sekä jalo taito tulla erilaisten ihmisten kanssa toimeen.

Mikä parasta paintball tarjoaa ainutlaatuista ajanvietettä, jossa voi todellakin unohtaa päivittäisen stressin hetkeksi. Tällöin voi hetkeksi siirtyä kokonaan toiseen maailmaan, joka ei tunne sosiaalisia tai rajoja eikä arkisia murheita.