Paintball ja sen sukulaislaji airsoft

Paintballin sukulaislajina tunnetaan japanilaislähtöinen airsoft eli ”softaus”. Näillä kahdella lajilla on jonkin verran yhtäläisyyksiä, mutta enemmän kuitenkin eroavaisuuksia. Airsoft on todenmukainen taistelulaji simulaatiopali, jossa pelin juonen keskiöön nousee erilaisten tehtävien suorittaminen, kun taas värikuulapeli mielletään enemmän urheilulajiksi, jossa ideana on vastustajien eliminoiminen.

airsoft_by_yolol-d6v6lbsKummassakin lajissa korostuu turvallisuus, johon kiinnitetään paljon huomiota minkä lisäksi se on myös huomioitu pelien varusteissa. Suurin eroavaisuus näiden lajien välillä olevissa varusteissa on aseet. Paintballissa käytetään merkkaimia, joilla ammutaan värikuulia vastustajiin. Värikuulan osumasta jää jälki jolloin vastustajan eliminoimisesta ei jää arvuuteltavaa. Airsoftissa puolestaan käytetään muovikuulia ampuvia aseita, jolloin korostuu pelaajien rehellisyys varmennettaessa vastapuolen pelaajan eliminointia. Airsoftin aseet ovat myös ulkomuodoltaan oikeita aseita jäljitteleviä, kun taas merkkain ei niinkään.

Suojavarustelu on myös erilaista näiden kahden lajin välillä. Paintballissa tärkein suojavaruste on kasvoja ja erityisesti silmiä suojaava maski. Airsoftissa suojataan silmiä suojalaseilla, sillä pieni muovikuula saattaa saada kasvoihin osuessaan pahaakin jälkeä aikaiseksi. Yhtenevää lajeille on kuitenkin se, että niin maski kuin suojalasit ovat pelaajille pakollinen suojavaruste. Airsoftille tunnusomaista on aidon tunnelman ja elämyksen jäljittely ja se tulee esille kaikessa peliin liityvässä asiassa, kuten myös vaatetuksessa. Softaajat käyttävät paljon sotilaspukeutumista ja muuta sotilasrekvisiittaa pelatessaan. Paintballia voi puolestaan pelata tavallisilla ulkoilu- tai urheiluvaatteilla.

Kummassakin lajissa on useita eri peliformaatteja, kuten juonellisia eli niin sanottuja skenaariopelejä, erilaisia lipunryöstöpelejä, kilpailumuoto/turnauksia. Toteutustavat ovat vain erilaisia siinä missä paintball toteuttaa skenaariopelinsä lipunryöstön tai selviytymistaistelumuodossa, airsoft rakentaa skenaarion esimerkiksi historiallisen tapahtuman ympärille. Softaajat toteuttavat myös lipunryöstön ns. pommin purkamisena, siinä ”pommi” on esimerkiksi jokin vanha reppu, josta esine täytyy poistaa. Airsoftin muita pelimuotoja on ”Kukkulan kuningas” sekä ”VIP”

Suomeen airsoft rantautui paintballia myöhemmin. Airsoftia on harrastettu 1990-luvulta asti, mutta laajamittaisemmin tunnettuuden laji saavutti vasta 2000-luvulla. Suomessa softauksen harrastajamääräksi arvioidaan joitakin tuhansia ihmisiä. Vaikka Airsoft huomattavasti Paintballia edullisempi harrastus, joka tarjoaa pelaajilleen todenmukaisen ja ainutlaatuisen pelikokemuksen on paintball softista paljon suositumpi ja organisoituneempi laji, jossa järjestetään suuria kilpailutapahtumia.