Nykyaikainen kilpailumuoto sekä paintballin taktiikoita

Kilpapaintball on muuttanut muotoaan vuosien varrella. Nykyisin kilpapaitballia pelataan sitä varten pystytetyllä nurmikentällä. Kentän puoliskot ovat toistensa peilikuvia tarkoittaen, että kentälle pystytetyt suojaesteet ovat molemmissa päissä samanlaiset. Kilpakentillä suojina käytetään ilmatäytteisiä suojia eli Supair-suojia.

swansea-stagdo-paintball-teamforce-8Pelin ulkoisesta kehityksestä huolimatta pelin kulku ja perus idea on pysynyt ennallaan. Pelissä yritetään edelleen eliminoida vastustajat, jonka lisäksi peleissä käytetään myös edelleen lippuja. Tänä päivänä suositumpi kilpabaintball muoto on monieräformaatti, jossa joukkue yrittää kerätä ensimmäisenä tietyn määrän erävoittoja tai vaihtoehtoisesti enemmän erävoittoja peliajan aikana. Joukkue saa erävoiton, kun sen pelaaja koskettaa vastustajan päätyä ensimmäisenä. Erävoiton saa myös vastapuolen luovuttaessa erän. Tässä kilpailumuodossa käytetään peliaikaa, joka on yleensä kymmenen minuuttia neljään pisteeseen pelatessa. Erien välissä pidetään kahden minuutin erätauko.

Kilpapaintballissa on tarkkaan määritellyt säännöt. Euroopassa säännöt sanelee sen johtava sarja Millenium Series, jonka säännöt ovat voimassa esimerkiksi Suomessa. Joihinkin peleihin saattaa tulla kilpailukohtaisesti hyvin pieniä muutoksia.

Suomessa on paintball –joukkueiden paremmuudesta kilpailtu vuodesta 1989 lähtien. Lajissa on myös historian havinaa, sillä Suomen Paintball-liiton järjestämä SM-liiga on yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisesti järjestetyistä lajin kilpasarjoista. Suomessa kilpaillaan neljässä eri sarjatasossa nimittäin SM-liigassa, mikä on maan korkein kilpasarjataso sekä kolmessa sen alla olevassa divisioonassa. Suomesta löytyy 40 kilpajoukkuetta ja ne tulevat eri puolilta maata.

Niin harrastelija puolella kuin peleissäkin korostuvat lajin suola eli erilaiset pelitaktiikat. Yleensä voittava joukkue onkin se, jolla on paras taktiikka. Paintball on joukkuelaji, vaikka siinä nähdään myös paljon aivan pelin lopussa tapahtuvia ratkaisevia yksilösuorituksia. Kuten kaikkiin joukkueurheilulajeihin kuuluu myös paintball- joukkueen jäsenillä on erilaiset roolit ja tehtävät joukkueessa. Pelaajan rooleja ovat mm. etumies ja takamies, joista etumiehet ovat hyökkäävämpiä ja aggressiivisimpia. Takamiehet suojaavat etumiehiä ja pyrkivät samalla myös jakamaan heille tietoa pelin kulusta. Avainasemassa taktiikassa on kommunikointi, sillä pelin tempon vuoksi tilanteet kentällä vaihtuvat nopeasti ja niistä tieto pelaajalle tulisi saada mahdollisimman nopeasti.

Pelissä käytetään myös erilaisia sijaintikoodeja joukkueen kesken ilmoittamaan vastapuolen pelaajien sijainteja. Voittaja joukkueilla on yleensä puolustus kunnossa ja sitä pidetäänkin paintballin yhtenä tärkeimmistä taktiikoista.